Cinci copii aflaţi în plasament în Centrul Social Multifuncţional din Cehu Silvaniei au fost creştinaţi marţi, 5 mai, părinţi spirituali fiindu-le angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj şi cetăţeni cu suflet din localităţile Cehu şi Motiş. Această practică a fost adoptată în urmă cu mai bine de zece ani, când conducerea centrului a decis ca măcar o dată pe an, în funcţie de numărul copiilor nebotezaţi care ajung la Cehu, să fie organizate acţiuni de acest fel. „Este primul botez pe care îl organizăm în acest an în centrul nostru. Este vorba despre cinci copii, cinci fetiţe, cu vârste cuprinse între două luni şi doi ani şi jumătate: o fetiţă de nouă luni, două gemene în vârste de doi ani şi jumătate şi alte două fetiţe care au puţin peste patru luni. Toţi aceşti copii au ajuns în centru în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015 şi au primit Taina Sfântă a Botezului. Părinţii lor spirituali, care au suportat financiar întreaga acţiune, de la costumul de botez, până la masa festivă, sunt angajaţi ai instituţiei noastre şi cetăţeni din Cehu Silvaniei şi Motiş”, a precizat Ana Petruţ – directorul instituţiei.
Majoritatea copiilor care ajung în Centrul Social Multifuncţional din Cehu Silvaniei au venit pe lume fără nicio vină, iar părinţii care i-au adus fie “au uitat” să-i creştineze şi i-au abandonat, fie n-au mai apucat. Mulţi sunt abandonaţi încă de la naştere în spital, alţii sunt duşi pentru diferite tratamente la medic şi lăsaţi acolo. Părinţii îi duc să îi trateze, se internează şi apoi îi abandonează, lăsându-i în grija medicilor. Sunt şi cazuri în care micuţii şi-au pierdut unul sau ambii părinţi. Cert este faptul că cei care ajung la Centrul Social din Cehu Silvaniei şi nu au fost botezaţi primesc anual această taină creştinească.
Astfel de evenimente sunt organizate la centrul din Cehu Silvaniei o dată, de două ori pe an, chiar şi de trei, în funcţie de “fluxul” copiilor necreştinaţi ajunşi în plasament. În prezent, în cadrul Centrului Social Multifuncţional de la Cehu Silvaniei sunt instituţionalizaţi 101 copii cu vârste cuprinse între două luni şi 24 de ani.
mai bine le dadea scutece si lapte praf, caci crestinizarea nu le tine de foame si cald.
Si bineinteles,toti au devenit ortodoxsi.Nu greco-catolici,nu romano-catolici,nu protestanti,nu neoprotestanti.Nu.Ortodoxsi ,indiferent din ce familii provin.
De ani de zile la „Casa de copii” din Cehu se procedeaza la convertirea fortata la religia ortodoxa a saracilor orfani.I-a intrebat cineva pe parinti(care au),daca vor sau nu?